«Η ντοπιολαλιά στο απόσπασμα» εκδήλωση στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας


Το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» διοργάνωσε, τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, ανοικτή διάλεξη ? συζήτηση με θέμα «Η ντοπιολαλιά στο απόσπασμα» στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.
Πριν από τις σχετικές ομιλίες η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας η κα Γεωργία Τσιάνα καλωσόρισε τους καλεσμένους και τον κόσμο που βρέθηκε στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης για να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Χαιρετισμό απηύθυνε και η κα. Φανή Αγορίτσα ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το Σύγχρονο Θεσσαλικό Γλωσσικό Σύστημα που περιλαμβάνει λέξεις και εκφράσεις του θεσσαλικού Ιδιώματος το οποίο στη σημερινή εποχή της αστυφιλίας, των ΜΜΕ και των μέσων μαζικής δικτύωσης τείνει να χαθεί.

Λέξεις όπως «χαλεύω, πλαλάω, σβαρνίζομαι, λισγάρι, ματσαλάω» για πολλούς ομιλητές της Νέας Ελληνικής Γλώσσας είναι άγνωστες και πρωτάκουστες. Όμως ακούγονται από αρκετούς μόνιμους κατοίκους της Θεσσαλίας και χρησιμοποιήθηκαν από σύγχρονους γηγενείς λογοτέχνες. Ο πρώτος που μελέτησε τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του Θεσσαλικού Ιδιώματος είναι ο Θεσσαλός Τυρναβίτης φιλόλογος Αχιλλέας Τζάρτζανος στην μελέτη του με τίτλο «Περί της Συγχρόνου Θεσσαλικής Διαλέκτου».

Ομιλητές της διάλεξης ήταν οι κ.κ. Ευάγγελος Κουρδής, καθηγητής γλωσσολογίας του ΑΠΘ και του ΕΑΠ, Χρήστος Γκόβαρης, καθηγητής διαπολιτισμικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και Θωμάς Ψύρρας, φιλόλογος.

17 1 2 9 103 4 5 6 7 11 12 14 15

?

?

17

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *