Καλοκαιρινή εκστρατεία 2015 – Αναλυτικά το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας


11401334_908178652578662_6313126215386859519_n

 

 

 

 

 

 

 

 

Παιδιά όλων των ηλικιών ανοίγουν την πόρτα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας ?Κωνσταντίνος Κούμας? και συμμετέχουν με διαρκή ενθουσιασμό και πολλές νέες συμμετοχές στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τέταρτη χρονιά στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας. Η εκστρατεία υλοποιείται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας και σε μεγάλο αριθμό Βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και οργανώνεται για πρώτη φορά από την Εθνική Βιβλιοθήκη με την υποστήριξη της δημιουργικής ομάδας του Future Library. Αποκλειστικός δωρητής το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παιδιά έφηβοι και ενήλικες ανοίγοντας την πόρτα της Βιβλιοθήκης ανακαλύπτουν πως:

Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη!

και συμμετέχουν στις δράσεις μετατρέποντας κάθε φορά τη Βιβλιοθήκη σε κάτι διαφορετικό!

 

Την προηγούμενη εβδομάδα μετατράπηκε:

Τη Δευτέρα σε ραφείο λέξεων. Η καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας Πόπη Ρεβήσιου, με τη βοήθεια του βιβλίου του Αντώνη Παπαθεοδούλου ?Ο ραφτάκος των λέξεων? προσέγγισε τα παιδιά και τα βοήθησε να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από λέξεις γραμμένες με πολύχρωμες κλωστές πάνω σε κομμάτια υφάσματος.

Την Τρίτη σε καταφύγιο φανταστικών φίλων! Η παραμυθού ? θεατρολόγος Λένα Χαϊδούτη ανακάλυψε όλους τους φανταστικούς φίλους που είναι κρυμμένοι στα βιβλία της Βιβλιοθήκης αλλά κι αυτούς που τα παιδιά έφεραν μαζί τους συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι θησαυρού.

Την Τετάρτη παιδιά ηλικίας ως 11 ετών αλλά και μία δυναμική ομάδα εφήβων ανέβηκαν στη μηχανή του χρόνου και μεταφέρθηκαν στο μέλλον! Τα μικρότερης ηλικίας παιδιά με τη βοήθεια της καθηγήτριας αγγλικής γλώσσας Πολυτίμης Βάρσου μέσα από παιχνίδια φαντάστηκαν το μέλλον τους, τα οικήματα, τα ρούχα, το φαγητό, τις εφευρέσεις τους και αποτέλεσαν την ομάδα που συμμετείχε στο debate των εφήβων ψηφίζοντας τη καλύτερη

γι? αυτούς Βιβλιοθήκη. Η ομάδα των εφήβων με τη βοήθεια της Λίνας Μουσιώνη, αρχαιολόγου Δρ. Λαογραφίας και συγγραφέα παιδικών βιβλίων προσέγγισαν το κείμενο του Umberto Eco ?de biblioteca? και επιχειρηματολόγησαν σε ένα αξιοπρεπέστατο debate με θέμα την ανάγκη ύπαρξης παραδοσιακής ή ψηφιακής βιβλιοθήκης στο μέλλον. Η απόφαση των μικρών φίλων της Βιβλιοθήκης γέμισε αισιοδοξία και χαρά όλους γιατί ήταν τρανή απόδειξη πως τα παιδιά περνάν τόσο καλά στη Βιβλιοθήκη που θέλουν να τη διατηρήσουν όπως είναι!

Την Πέμπτη, όπως και κάθε Πέμπτη όλο το καλοκαίρι μια μεγάλη παρέα παιδιών μοιράστηκαν στιγμές γέλιου, διασκέδασης και σκέψης παίζοντας με τους φίλους τους επιτραπέζια παιχνίδια.

Την Παρασκευή η Βιβλιοθήκη μετατράπηκε για μία ακόμη φορά σε αρωματικό κήπο. Μικρής ηλικίας παιδιά γνώρισαν το βιβλίο του Eric Carl «Το σποράκι ταξιδεύει» και ταξίδεψαν με μουσική, χορό και πολλές κατασκευές μαζί του!

 

Αυτήν την εβδομάδα τα προγράμματα συνεχίζονται ως εξής:

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015, 11:00 π.μ. – 13:00μ.μ, για παιδιά ηλικίας 7-11 ετών

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη? είναι ένας αρωματικός κήπος

Αυτό το καλοκαίρι η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε κήπο. Φυτεύουμε και φροντίζουμε αρωματικά φυτά. Παράλληλα διαβάζουμε ιστορίες και παραμύθια που τα φυτά παίζουν σημαντικό ρόλο. Στη σημερινή συνάντηση η συγγραφέας κ. Ευδοκία Ποιμενίδου ? Χατζηδημητρίου γνωρίζει στα παιδιά ένα παραδοσιακό παραμύθι τη ?Δαφνοκουκουσιά?. Τα παιδιά εξοικειώνονται με την παράδοση και τη λαογραφία και προσέχουν τα φυτά που έχουν φυτέψει είτε τα ίδια ή οι φίλοι τους που συμμετείχαν σε προηγούμενη δράση.

Αξίζει να τονιστεί πως τη φροντίδα των φυτών έχουν αναλάβει προσωπικά και

αποκλειστικά οι μικροί κηπουροί της Βιβλιοθήκης οι οποίοι πιστοί στα ραντεβού τους έρχονται στη Βιβλιοθήκη σχεδόν σε καθημερινή βάση για να περιποιηθούν τα φυτά.

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015, 11:00 π.μ. – 13:00μ.μ, για παιδιά ηλικίας 8-11 ετών

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη? είναι ένα εργαστήρι ηλεκτρομαγνητισμού

Τα παιδιά με τη βοήθεια της ηλεκτρολόγου ? μηχανολόγου Τίνας Μιναρετζή ταξιδεύουν στο μαγικό κόσμο του ηλεκτρομαγνητισμού! Μαθαίνουν για περίεργες εφευρέσεις και ανακαλύπτουν τη δύναμη της έλξης και της άπωσης.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015, 11:00 π.μ. – 13:00μ.μ, για παιδιά ηλικίας άνω των 7 ετών

Εδώ δεν είναι βιβλιοθήκη? είναι μία λέσχη επιτραπέζιων παιχνιδιών

Κάθε Πέμπτη όλο το καλοκαίρι γινόμαστε μια μεγάλη παρέα και μοιραζόμαστε στιγμές γέλιου, διασκέδασης και σκέψης παίζοντας με τους φίλους μας επιτραπέζια παιχνίδια.

 

Όλες οι δράσεις δεν έχουν κόστος συμμετοχής. Είναι όμως απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση ενδιαφέροντος. Λόγω της μεγάλης διάθεσης συμμετοχής των παιδιών, δίνεται προτεραιότητα δήλωσης ενδιαφέροντος στα παιδιά που δεν έχουν συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης

28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο 2410531973

 

 

 

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *